פוסט טראומה – מה זה אומר?
הפרעת דְּחָק פוסט טראומטית או באנגלית Post-Traumatic Stress Disorder, בקיצור PTSD או פוסט טראומה, היא הפרעה פסיכיאטרית, הקשורה לגורמי דחק וניתנת לאבחון לאחר שהתסמינים שלה נמשכים למעלה מארבעה שבועות.
PTSD יכול להגרם כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומטי הכרוך בסיכון חיים ממשי. למשל: תאונת דרכים, אונס, פיגוע טרור, קרב, תקיפה מינית, אלימות, וכו' .
לסובלים מפוסט טראומה ישנם פלשבקים, המחזירים אותם בשנייה לאירוע שהם עברו. הטריגר לפלשבק יכול להיות כל דבר, ריח, רעש, מילה או אפילו תנועה מסוימת אשר נצרבה בתת מודע שלהם ונקשרה לאותו אירוע טראומתי. במילים אחרות, פוסט טראומה נוצרת כתוצאה מעיבוד מוקצן של אירוע מסוים.
שני אנשים יכולים להיות באותו אירוע וכל אחד יעבד אותו בצורה שונה, אחד ילקה בפוסט טראומה והאחר לא.
לאחרונה בתקשורת בעקבות אירועי ה 7/10 והמלחמה אנחנו שומעים שכמות הנפגעים בפוסט טראומה עלתה ועוד צפויה לעלות ככל שהמלחמה תמשך.
המח שלנו הוא מכונה חכמה, כשהוא מזהה סכנת חיים – הוא מפעיל מנגנון הישרדות אוטומטי, לכן החיילים שלנו בשטח כרגע מתפקדים כרגיל. אבל, חשוב לזכור שכל החוויות שהם חווים כעט, נשמרות בתת מודע שלהם כתמונות, כרגשות או כזיכרון חושי – ריח, מגע, צליל וכד'.
מתי הבעיה מתחילה לצוף?
כאשר אותו אדם מגיע למקום בו הסכנה חלפה והגוף יוצא ממצב של הישרדות.
אז מתחיל המח את תהליך העיבוד.
פה נכנסת הרגישות שלנו כחברה והמודעות לתופעת ה PTSD, אשר יכולה להציל חיים. חיים סביבנו אנשים אשר חוו חוויה קשה, לכן עלינו לשים לב אל היקירים שלנו.
האם חל בהם שינוי התנהגותי?
מהי רמת הדריכות שלהם?
האם למרות שהם מתנהגים כרגיל, הם פתאום מתעוררים בלילות או נמנעים מלעשות דברים שעשו בעבר? או חווים התקפי חרדה?
האם הם מבקשים להימנע מריחות, קולות, מילים כלשהם?
חשיבות הטיפול בפוסט טראומה:
אם את מכירה מישהו/י שהתסמינים הללו הופיעו אצלם לאחרונה אל תתני לזמן לרפא את הפצעים, חשוב מאוד שאותו אדם ייגש לטיפול בפוסט טראומה כמה שיותר מהר, כך עוצמת הטראומה תהייה קטנה יותר.
אחד הדברים החשובים ביותר במקרה של טראומה הוא לדבר עליה, לא להימנע! אלא לחזור שוב ושוב על התיאורים והפרטים הקטנים ביותר. אז אם יש לך בן משפחה שחזר מהלחימה, התעקשי לדבר איתו על מה שחווה שם. גם אם הוא נמנע מכך.
מי שעוקבת אחרי בטח יודעת שאחד מבני משפחתי סובל מPTSD ומה שהציל אותו מלשקוע עמוק יותר בתוך הפוסט טראומה הוא האבחון המוקדם וזיהוי התסמינים.
אבחון התופעה לא העלים או ריפא אותו, אבל זה אפשר לקבל טיפול, ללמוד להתמודד עם הטראומה ולהבין מה קורה לו. זהו הבדל משמעותי מאוד בין מי שחי עם הטראומה, לבין מי שחי עם תופעה שהוא לא מבין ולא יודע כיצד להתמודד איתה..
PTSD היא נכות שקופה, לא רואים לכן חשוב לדבר עליה, כי זו לא בושה. אנחנו חיים בחברה בפוסט טראומה וחשוב שנדע להכיל את התופעה הזו ואת האנשים שסובלים ממנה, כי מגיע להם שיראו אותם ומגיע להם לקבל טיפול הולם בפוסט טראומה שלהם.