050-6989006

מתי כדאי לפנות לטיפול בפוסט טראומה?

פוסט טראומה – מה זה אומר?

הפרעת דְּחָק פוסט טראומטית או באנגלית Post-Traumatic Stress Disorder, בקיצור PTSD או פוסט טראומה, היא הפרעה פסיכיאטרית, הקשורה לגורמי דחק וניתנת לאבחון לאחר שהתסמינים שלה נמשכים למעלה מארבעה שבועות.

PTSD יכול להגרם כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומטי הכרוך בסיכון חיים ממשי. למשל: תאונת דרכיםאונספיגוע טרורקרב, תקיפה מיניתאלימות, וכו' .

לסובלים מפוסט טראומה ישנם פלשבקים, המחזירים אותם בשנייה לאירוע שהם עברו. הטריגר לפלשבק יכול להיות כל דבר, ריח, רעש, מילה או אפילו תנועה מסוימת אשר נצרבה בתת מודע שלהם ונקשרה לאותו אירוע טראומתי. במילים אחרות, פוסט טראומה נוצרת כתוצאה מעיבוד מוקצן של אירוע מסוים.

שני אנשים יכולים להיות באותו אירוע וכל אחד יעבד אותו בצורה שונה, אחד ילקה בפוסט טראומה והאחר לא.

לאחרונה בתקשורת בעקבות אירועי ה 7/10 והמלחמה אנחנו שומעים שכמות הנפגעים בפוסט טראומה עלתה ועוד צפויה לעלות ככל שהמלחמה תמשך.

המח שלנו הוא מכונה חכמה, כשהוא מזהה סכנת חיים – הוא מפעיל מנגנון הישרדות אוטומטי, לכן החיילים שלנו בשטח כרגע מתפקדים כרגיל. אבל, חשוב לזכור שכל החוויות שהם חווים כעט, נשמרות בתת מודע שלהם כתמונות, כרגשות או כזיכרון חושי – ריח, מגע, צליל וכד'.

מתי הבעיה מתחילה לצוף?

כאשר אותו אדם מגיע למקום בו הסכנה חלפה והגוף יוצא ממצב של הישרדות.

אז מתחיל המח את תהליך העיבוד.

פה נכנסת הרגישות שלנו כחברה והמודעות לתופעת ה PTSD, אשר יכולה להציל חיים. חיים סביבנו אנשים אשר חוו חוויה קשה, לכן עלינו לשים לב אל היקירים שלנו.

האם חל בהם שינוי התנהגותי?

מהי רמת הדריכות שלהם?

האם למרות שהם מתנהגים כרגיל, הם פתאום מתעוררים בלילות או נמנעים מלעשות דברים שעשו בעבר? או חווים התקפי חרדה?

האם הם מבקשים להימנע מריחות, קולות, מילים כלשהם?

חשיבות הטיפול בפוסט טראומה:

אם את מכירה מישהו/י שהתסמינים הללו הופיעו אצלם לאחרונה אל תתני לזמן לרפא את הפצעים, חשוב מאוד שאותו אדם ייגש לטיפול בפוסט טראומה כמה שיותר מהר, כך עוצמת הטראומה תהייה קטנה יותר.

אחד הדברים החשובים ביותר במקרה של טראומה הוא לדבר עליה, לא להימנע! אלא לחזור שוב ושוב על התיאורים והפרטים הקטנים ביותר. אז אם יש לך בן משפחה שחזר מהלחימה, התעקשי לדבר איתו על מה שחווה שם. גם אם הוא נמנע מכך.

מי שעוקבת אחרי בטח יודעת שאחד מבני משפחתי סובל מPTSD ומה שהציל אותו מלשקוע עמוק יותר בתוך הפוסט טראומה הוא האבחון המוקדם וזיהוי התסמינים.

אבחון התופעה לא העלים או ריפא אותו, אבל זה אפשר לקבל טיפול, ללמוד להתמודד עם הטראומה ולהבין מה קורה לו. זהו הבדל משמעותי מאוד בין מי שחי עם הטראומה, לבין מי שחי עם תופעה שהוא לא מבין ולא יודע כיצד להתמודד איתה..

PTSD היא נכות שקופה, לא רואים לכן חשוב לדבר עליה, כי זו לא בושה. אנחנו חיים בחברה בפוסט טראומה וחשוב שנדע להכיל את התופעה הזו ואת האנשים שסובלים ממנה, כי מגיע להם שיראו אותם ומגיע להם לקבל טיפול הולם בפוסט טראומה שלהם.

נעים להכיר, אביגיל זכרוביץ מאמנת אישית ועסקית. במהלך השנים התמחתי באימון נשים בתקופות משבר, ניהול משברי חיים, התמודדות עם שינויים, ניהול מערכות יחסים, טיפול בעזרת NLP, כלים יצירתיים ותת התמחות בצעירות אחרי צבא (20-35).
אני מזמינה אותך לאימון בקליניקה שלי בנהריה – מקום מקסים חמים ומזמין, או לאימון אישי אונליין בזום. 

בואי נדבר

כאן בשבילך, מוזמנת לפנות אלי לשיחת התייעצות ללא תשלום

שתפי אם אהבת

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים בבלוג

הרבה נשים שפוגשות את האמהות בפעם הראשונה, מדמיינות לעצמן משהו מאוד קסום, אבל מגלות לאחר הלידה שהדמיון והמציאות שונים מאוד. הן נבהלות במיוחד מאובדן תשומת הלב של הסביבה והעצמאות שלהן, פתאום מחובר אליהן אדם נוסף, והן כאישיות עצמאית, פשוט הלכו לאיבוד.

"אף אחד לא רואה אותי מאז שהתינוק הזה נולד"!!!!

הרבה נשים שפוגשות את האמהות בפעם הראשונה, מדמיינות לעצמן משהו מאוד קסום, אבל מגלות לאחר הלידה שהדמיון והמציאות שונים מאוד. הן נבהלות במיוחד מאובדן תשומת הלב של הסביבה והעצמאות שלהן, פתאום מחובר אליהן אדם נוסף, והן כאישיות עצמאית, פשוט הלכו לאיבוד.

להמשיך לקרוא »

לא מצליחה להתחבר

כאשר שרון (שם בדוי) הגיע אלי היא הייתה חודשיים לאחר לידה.
היא הגיע מאוד מתוסכלת וביקורתית כלפי עצמה. היא ספרה לי שכבר חודשיים היא לא מבינה מה קורה לה. היא צפתה להיות מאוד מחוברת לבת שלה, היא הרגישה מאוהבת בבת שלה עוד לפני שנולדה! אבל כשביתה הגיחה לאוויר העולם, היא לא ממש התחברה לרעיון האימהות,

להמשיך לקרוא »

התמודדות עם התקפי חרדה

"אין נפגעים בגוף רק מספר נפגעי חרדה"בטח שמעת את המשפט הזה לא מעט בתקופה האחרונה.מה זה אומר נפגע חרדה?האם פגיעת חרדה פחות משמעותית מפגיעה בגוף?מה הופך חרדה לפתולוגיה?

להמשיך לקרוא »

ילדי חורף 23

כבר ארבעה חודשים שאנחנו בתוך הטרללת הזאת שנקראת מלחמת "חרבות ברזל".זוכרת? זה השם של המלחמה הזאת. שבוע שעבר קיבלתי סוג של תזכורת שהחיים שאני חיה

להמשיך לקרוא »

כיף שבא לך לשמוע עוד על הסדנאות וההרצאות שלי

כאן משאירים פרטים

דילוג לתוכן